Ispitivanje kvaliteta suznog filma

Kako se izvodi: u oko se ukapavaju rastvor fluoresceina, Rose Bengal kapi ili lokalni anestetik, zavisno od potrebe. Testovi se izvode na oba oka istovremeno. Bezbolni su. Ne izvode se kod osoba koje su preosetljive na neku od boja ili sastojaka koji se ukapavaju.

Kome se izvodi: osobama koje se žale na osećaj peska u očima, koj imaju stalni nadražaj, koje pate od nekih bolesti (npr. reumatoidni artritis), osoba koje su zračene ili koriste neke lekove.

Vrste testova:

Shirmer test: pacijentu se postavljaju test trakice (slične lakmus papiru) u konjunktivalni prostor iza spoljašnje trećine donjeg kapka. Može se dodati, a i ne mora, lokalni anestetik u ispitivano oko. Rezultat se očitava nakon pet minuta.

Tear Break Up Time test: u oko se ukapava rastvor fluoresceina ili se jednostavno oboji tračicom koja ima jedan kraj natopljen i impregniran fluoresceinom. Pacijent se zamoli da ne trepće par sekundi a oftalmolog za to vreme na biomikroskopu prati ponašanje obojenog suznog filma. Rezultat se očitava odmah.

Rose Bengal test: izvodi se uz pomoć posebnog rastvora koji po kome je i test dobio ime. Njime se boje mrtve odnosno devitelizovane ćelije koje su izgubile ulogu stvaranja suza. Rezultat se očitava odmah.

Aparat: Spalt lampa odnosno biomikroskop.

Vreme trajanja pregleda: 30 minuta.
Napomena: Molimo da napomenete pre pregleda (iako ćete biti pitani i u ordinaciji u vezi sa tim) osetljivost na boje ili anestetik.

Priprema: nije potrebna.